2015-07-03 17:05
«Դե Ֆակտո» N108 (2015թ.)
ՀՀ Կոտայքի մարզի Գողթ համայնքում գտնվող “Արմյանսկիյ Ուրաժայ” ՍՊՆ-ն հիմնադրվել է 2014թ -ի փետրվարին` նպատակ ունենալով իրականացնել ջերմոցային պայմաններում բանջարեղենային արտադրության գործունեություն։ “Դե ֆակտո” ամսագրի հարցերին է պատասխանել “Արմյանսկիյ Ուրաժայ” ՍՊԸ-ի տնօրեն Արա Ղարիբյանը։
-Պարո՛ն Ղարիբյան, ինչպե՞ս ծնվեց գաղափարը՝ զբաղվել վարունգի արտադրությամբ։
-Գաղափարը ծնվեց այն ժամանակ, երբ առաջացավ բանջարանաբոստանային արտադրանքի դիֆիցիտ։ “Արմյանսկիյ Ուրաժայ” ՍՊՆ-ն հիմնադրվել է 2014թ-ի փետրվարին՝ նպատակ ունենալով իրականացնել ջերմոցային պայմաններում բանջարեղենի արտադրության գործունեություն։ Այդ նպատակով ընկերության կողմից մշակվել է 10,5 հա մակերեսով, ժամանակակից տեխնոլոգիաներով հագեցված ջերմոցային տնտեսության բիզնես ծրագիր՝ հիմնվելով ֆիանսիական “Richel Group” ընկերության տեխնիկական առաջարկի վրա։ Բիզնես ծրագրի իրականացման համար անհրաժեշտ ֆինանսական միջոցներ ներգրավելու նպատակով ընկերությունը դիմել է “Ամերիաբանկ”ՓԲԸ-ին։ Բանկը ուսումնասիրել է ծրագիրը և հայտնել իր պատրաստակամությունը՝ ծրագիրը ֆինանսավորելու վերաբերյալ, ինչի համար ես ամեն առիթի հայտնում եմ իմ շնորհակալությունը։ Մենք ընդամենը 1 տարեկան ենք, իսկ արտադրանք սկսել ենք թողարկել ընդամենը 3 ամիս։ Վարունգի սերմերը ներմուծում ենք Հոլանդիայից։
-Որքա՞ն ժամանակ պահանջվեց, որպեսզի ստեղծվի ջերմոցային տնտեսությունը։
-Մոտ 7 ամսվա ընթացքում կառուցվեց 10,5 հա մակերեսով ժամանակակից տեխնոլոգիանելով հագեցված ջերմոցային տնտեսություն, որտեղ իրականացվում է վարունգի արտադրություն։
-Իսկ որքա՞ն ներդրում է կատարվել։
-Ջերմատան կառուցման և շահագործման համար ընդհանուր առմամբ կատարվել է մոտ 10 մլրդ. դրամ ներդրում։ Ջերմոցային տնտեսությունն ունի 2 ջերմատուն՝ 4 և 5 հա. մակերեսով և տնկարան՝ սածիլների արտադրության համար։ Տնկարանն իր տեխնոլոգիական հագեցվածությամբ միակն է տարածաշրջանում, ինչը հնարավորություն է տալիս սածիլով ապահովել ոչ միայն ներքին շուկան, այլև արտահանել հարևան Վրաստան։ Այժմ բանակցություններ են ընթանում Ռուսաստանի Դաշնության հարավային շրջաններ սածիլ արտահանելու ուղղությամբ։
-Ի՞նչ եղանակով է աճեցվում վարունգը։
-Ջերմատանը վարունգի մշակությունը իրականացվում է հիդրոպոնիկ եղանակով։ Բույսերի սնուցման համար օգտագործվում Եվրոպական և ռուսական արտադրության պարարտանյութեր։ Հիվանդությունների և վնասատուների դեմ պայքարը տարվում է կենսաբանական եղանակով, ինչը երաշխավորում է էկոլոգիապես մաքուր և անվտանգ արտադրանք։
-Որքա՞ն վարունգ է աճեցվում ջերմատներում։
-Նախատեսվում է 1քմ-ից ստանալ 55-60 կգ. բերք, որը տարեկան կկազմի 5500-6000 տոննա։ Շահագործման հանձնելուց առայսօր ընկերությունն արտադրել է մոտ 1400 տոննա վարունգ։
-Պարո՛ն Ղարիբյան, հիմնականում ո՞ր երկրներ եք արտահանում։
-1400 տոննա վարունգից 1300-ը իրացվել է արտաքին շուկայում՝ մասնավորապես Ռուսաստանի Դաշնությունում և Վրաստանում, իսկ 100 տոննան՝ ներքին շուկայում։ Ընկերության արտադրանքի գերակշիռ մասն արտահանվում է ՌԴ։ Ընկերությունը գործընկերային լավ հարաբերություն ունի Ռուսաստանի տարբեր քաղաքներում բանջարեղենի մեծածախ իրացմամբ զբաղվող ընկերությունների հետ, որոնք զբաղվում են ՌԴ-ում ընկերության արտադրանքի իրացմամբ։
-Ինչպե՞ս եք իրականացնում վարունգի տեղափոխությունը։
-Տեղափոխությունն իրականացնում ենք սառնարան-մեքենաներով, որոնցում մշտապես պետք է ապահովել (+10 ◦C) ջերմաստիճանը։
-Որքա՞ն արժե Ձեր ընկերության արտադրած վարունգի 1կգ-ը հայկական շուկայում։
- Միջին չափի վարունգի 1կգ-ն արժե 350դրամ, իսկ կարճը՝ 700 դրամ։ Տեղական շուկայում մեզ համար ամենակարևորն այն է, որ չխանգարենք գյուղացուն։ Եթե մենք հնարավորություն ունենք 1 օրվա ընթացքում արտահանել Մոսկվա այնքան, որքան ցանկանանք,ապա գյուղացին չունի այդ հնարավորությունը։ Գյուղացուն չխանգարելը մեզ համար սկբունքային հարց է։
-Պարո՛ն Ղարիբյան, որքա՞ն աշխատող կա “Արմյանսկիյ Ուրաժայ” ՍՊԸ-ում և որքա՞ն է կազմում միջին աշխատավարձը։
-Ընկերությունում բույսերի մշակության, փաթեթավորման, իրացման և վարչական բաժիններում ներգրավված են շուրջ 300 աշխատակիցներ։ Աշխատակիցների 90 տոկոսը կանայք են։ Միջին աշխատավարձը կազմում է 120-130.000 դրամ։ Ընկերության աշխատակիցների գերակշիռ մասը Գողթ համայնքի և հարակից Գառնի և Գեղարդ համայնքների բնակիչներ են։ Հարկ է նշել, որ ընկերությունը աշխատանքով ապահովել է նշված համայնքների հաշմանդամ բնակիչներին ևս։ Քանի որ ես ծնունդով Գողթից եմ, այդ իսկ պատճառով տեղացիներին աշխատանքի տեղավորելն ինձ համար սկզբունքային ու առաջնային խնդիր է։
-Պարո՛ն Ղարիբյան, օրեր առաջ Ձեր ընկերության արտադրանքին ծանոթացավ նաև երկրի նախագահ պարոն Սերժ Սարգսյանը։
- Նախագահի այցելությունը յուրաքանչյուր ընկերության համար մեծ պատիվ է, հատկապես մեր նման սկսնակ ընկերության համար, երբ առանց նախագահի ու կառավարության աջակցության անհնար է առաջ գնալ ու զարգանալ։
-Խոսենք նաև ապագա ծրագրերից։ Ի՞նչ անակնկալներ ունի ընկերությունն առաջիկայում։
-Ընկերությունը նպատակ ունի գործունեության հետագա տարիներին ընդլայնել ջերմոցային տնտեսությունների տարածքը ևս 20 հա. մակերեսով, որտեղ նույնպես կիարականացվի բանջարեղենի արտադրություն։ Ջերմատան տարածքի ընդլայնումը հնարավորություն կտա նվազագույնը եռապատկել ընկերության արտադրանքի ծավալը և ստեղծել ևս 450-500 աշխատատեղ։ Նոր ջերմատան համար հողային աշխատանքների զգալի մասն իրականացված է։ Կառուցված գազատարի թողունակությունը հնարավորություն է տալիս նոր կառուցվելիք ջերմատունն ապահովել գազով։
Հարցազրույցը՝ Օվսաննա Մնացականյանի
Վերադառնալ